Solved Blok PWM
-
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na blok PWM. Manuál jsem četl, ale asi jsem pořádně z toho nedokázal vyvodit, proč se mi děje to co se mi děje.
Na vstupu bloku PWM mám konstantu CNR v intervalu <0,1>.
Blok PWM mám nastaven na:
pertm: 10 s
dtime: 0.01 s
btime: 0.01 s
asyfac : 1
SYNCH: on
offtime: 0.1Perioda spouštění tasku v Level0 je 0.2 s (0.1*2).
Problém je ten, že při vstupu u= 0.06 je na výstupu stále OFF, očekával bych 0.6 s ON a 9.4 s OFF.
Změna nastává až při vstupu CNR=u=0.08, kdy je po dobu 0.8 s výstup ON a 9.2 s OFF. Čím to je, že blok reaguje až na 0.08?
Dále mě zaráží to, že jsem si zkusil za konstantu CNR zapojit blok GAIN s parametrem 0.6 a PWM blok se stejnými parametry jako předchozí PWM blok a při CNR = 0.08 je tedy na vstupu bloku PWM u = 0.08*0.6 = 0.048 a výstup je po dobu 0.48 ON a zbytek OFF. Jakto, že najednou 0.048 stačí a v předchozím případě 0.06 nestačilo?
Shrnu-li to:- Proč se změna dostaví až pro vstup u = 0.08, když omezení na btime a dtime vstup splňuje?
- Proč když je na bloku PWM vstup 0.06, tak PWM "nereaguje" a ve druhém případě, kdy je na vstupu bloku 0.048 PWM "reaguje"?
Děkuji za rady
-
Dobrý den,
jak kontrolujete, že výstup UP bloku PWM má hodnotu pouze OFF? Pokud kontrolu provádíte pouze sledováním výstupu ve watch režimu, změnu pravděpodobně ani neuvidíte. Aktualizace hodnot ve watch režimu Rexygen Studia probíhá s daleko větší periodou a tento způsob sledování je pouze orientační. Zkusil jsem namodelovat task se stejnými parametry, jako vy a v Trendu (vizte obrázek) je vidět, že PWM spíná i pro vstup u = 0.06. Pro jistotu posílám zabalený i svůj projekt.Opravdu potřebujete nastavené i hodnoty dtime, btime a offtime? Tyto parametry jsou určeny pro použití v případě, že je to nezbytné kvůli spínanému hardware. Pokud ve specifikaci vyloženě tyto hodnoty nemáte uvedeny, nechal bych je nastavené na 0.
S pozdravem,
Reitinger -
Hello, @Fabio.
REXYGEN Community Forum is predominantly an english speaking forum.
Please, refrain from using languages other than english. By doing so your comments and contributians can be useful to much larger field of users of this forum.
In the future we would like to keep this forum english only and that could cause comments and contributions written in other languages to be deleted without prior notice. -
@admin
Thank you for your message. In future, I will use only English language. -
@reitinge
Máte pravdu, moje chyba, že jsem spoléhal na watch režim.
Děkuji -
@fabio Není zač.