REXYGEN Community Forum
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Login

Solved Selhání instalace - nenalezené čidlo

1-Wire
    2
    10
    1.1k
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • F
      Fabio
      last edited by Fabio

Dobrý den,

snažím se nainstalovat owserver a ow-shell na Monarco.
      Instalaci jsem prováděl dle příručky, nicméně po zadání příkazu owdir se mi nic nezobrazí.
      Soubor owfs.conf jsem také změnil dle příručky.

Čidlo DS18B20 mám zapojené:
      Hnědá - GND
      Modrá - 1W Data
      Černá - 1W 5V OUT

Po nastavování balíku owserver mi naskočí hláška:
      Job for owserver.service failed because the service did not take the steps required by its unit configuration.

dpkg: chyba při zpracování balíku owserver( --configure)
      Installed owserver package post-installation script subproces returned error exit cose status 1.

Dále chyba rex-owsdrvt a rexygen runtime kvůli nesplněným závislostem na této předchozí chybě.

Děkuji za pomoc.

R 1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • R
        reitinge @Fabio
        last edited by

@fabio Dobrý den,
        máte povolené I2C? Jako základ můžete použít příklad 0121-12_Simple_Thermostat_1-Wire, který naleznete v knihovně příkladů. Postupoval bych podle README.md v adresáři s příkladem.

F 1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • F
          Fabio @reitinge
          last edited by Fabio

@reitinge

Dobrý den,

mám nastavené 1-Wire i I2C, bohužel to stále nefunguje. Chybová hláška je stejná.

Dokonce když jsem podle návodu nainstaloval znovu rexygen (3.1.1 v getting started), tak se mi při nastavování balíků owserver ukázala úplně stejná chyba jako výše popsaná...

• R
            reitinge @Fabio
            last edited by reitinge

@fabio Zkuste ještě prosím postup, který zmiňuje uživatel miccoli zde. Mně 1W na Monarcu funguje. Pokud tento postup nezabere, napište mi, jakou máte verzi Raspberry OS, zkusím zreprodukovat chybu u sebe.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • F
              Fabio
              last edited by

@reitinge

Až do příkazu sudo systemctl start owserver se všechny příkazy provedly bez chybových hlášení. Po tomto příkazu se mi objevila chyba: Job for owserver,service failed because the control process exited with error code. See "system ctl status owserver.service" and "jouralctl -xe" for details.

Nicméně i přesto jsem to znovu zkusil nainstalovat dle příkazu z příručky (sudo apt-get install ....)a nyní mi to i zčervenalo:

.
              .
              .
              Process: 3931 ExecStart = /usr/bin/owserve -c /etc/owfs.conf --foreground (code=exited, status=1/FAILURE)

Údaje o OS:
              Pretty_name = Raspbian GNU/Linux 10 (buster)
              Version = 10 (buster)

• R
                reitinge @Fabio
                last edited by

@fabio Zkuste ještě úplně novou instalaci Raspberry OS, prosím. Vyzkoušel jsem následující postup a vše v pořádku fungovalo.

• Stáhnul jsem si aktuální image Raspberry OS verzi Lite, nahrál ji na SD kartu, povolil SSH: https://downloads.raspberrypi.org/raspios_lite_armhf/images/raspios_lite_armhf-2021-01-12/2021-01-11-raspios-buster-armhf-lite.zip

• Přes Putty jsem doinstaloval Rexygen pro Monarco HAT

wget -nc https://download.rexcontrols.com/scripts/rex-install-monarcohat.sh  
                chmod +x rex-install-monarcohat.sh  
                sudo ./rex-install-monarcohat.sh

• Povolil jsem I2C přes raspi-config

• Pro jistotu jsem se pokusil nainstalovat owserver, ow-shell a rex-owsdrvt, ale vše již bylo aktuální

sudo apt-get install owserver ow-shell rex-owsdrvt

• Moje DS18B20 má barevné značení. Zapojil jsem následovně: červená - 1W 5V OUT, žlutá - 1W Data, černá - GND.

• owdir v pořádku nalistuje čidlo
                  653ec1a1-3932-4839-81d3-fc284703daef-image.png

F 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                • F
                  Fabio @reitinge
                  last edited by

@reitinge
                  Děkuji, také mě to napadlo.

Jen mám dotaz, proč doporučujete instalaci přes Putty, nelze to udělat obyčejně na Rpi přes command line? Můžete mi prosím napsat postup, jak se to instaluje přes Putty?
                  Děkuju moc

S pozdravem
                  Fabio

• R
                    reitinge @Fabio
                    last edited by

@fabio Jde to udělat přes command line. Potřebujete ale připojovat k RPi monitor a klávesnici. Přes putty nic takového nepotřebujete a můžete navíc příkazy kopírovat místo opisování. Návodů na používání Putty najdete spoustu (např. https://www.ssh.com/ssh/putty/windows/ ). Musíte mít povolené ale nejdřív SSH na RPi. To můžete povolit například tím, že po nahrání image na SD kartu, otevřete na kartě složku Boot a uložíte tam prázdný soubor s názvem ssh (bez přípony). https://linuxize.com/post/how-to-enable-ssh-on-raspberry-pi/

Po otevření Putty stačí zadat IP adresu Vašeho RPi a nechat Port 22. Kliknete na Open, objeví se Vám okno s terminálem, zadáte přihlašovací údaje a můžete pracovat, jak jste zvyklý. Obsah schránky zkopírujete do terminálu kliknutím pravého tlačítka myši.

F 2 Replies Last reply Reply Quote 0
                    • F
                      Fabio @reitinge
                      last edited by Fabio

This post is deleted!
                      • F
                        Fabio @reitinge
                        last edited by

@reitinge

Již jsem problém vyřešil, problém byl v tom, že jsem napájel pouze Raspberry přes micro-usb, nikoliv Monarco HAT.

Vše funguje tak, jak má.

• First post
                          Last post

This is a community forum for REXYGEN users and fans. Detailed information can be found at REXYGEN homepage.

There is also an outdated REXYGEN community forum.