Solved 5V DOUT
-
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na zapojení DOUT na 5V?
Můj ventilátor je na 5V 3pin - odkaz na ventilátor, zkusil jsem jej zapojit na:
černý kabel-GND
červený DOUT1.
žlutý kabel je nezapojen
Jenže nereaguje ani po použití obrácené logiky v Rexu (použití bloku _NOT), navíc naměřím na svorkách 1,61V a ne 5V.Pokud použiji klasické zapojení na 12V:
černý kabel-DOUT1
červený PWR OUT,
tak ventilátor běží a voltmetr ukazuje cca 12V. Bojím se ale, abych jej nezničil.Děkuji za radu.
-
@fabio Dobrý den,
pošlete, prosím, Vaše schéma v Rexygenu. -
-
-
@fabio Zapojení podle obrázků vypadá v pořádku. Jak jste nakonec vyřešil napájení Monarca? Používáte jen jeden zdroj, který má 10-30 V a samotné Raspberry ničím nenapájíte?
-
Ano. Mám 12V trafo, napojené na +24 IN a GND IN na Monarco.
-
-
Šlo by to vyřešit 160 ohm rezistorem v sérii (dle Ohmova zákona bych potřeboval 140 ohm, ale to se nevyrábí) s ventilátorem a klasickým zapojením na 12V (DOUT a PWR OUT)? Tím bych získal přípustný proud v obvodu 50mA a napětí 5V na ventilátoru.
S DC/DC měniči zkušenost nemám, proto bych volil tuto schůdnější cestu.Poznámka: Takže těch 1,67 V jsem naměřil, kvůli úbytku napětí, které způsobil ten vnitřní pull-up rezistor? Já jsem na tento support koukal, ale nikde nebylo napsané to omezení pro nízko-výkonné spotřebiče, proto jsem si naivně myslel, že to půjde.
Děkuji
-
@fabio
add poznámka: Je to vidět z výše zmíněného obrázku. Jakmile mezi DOUT a GND připojíte odpor a DOUT bude mít hodnotu OFF, vznikne napěťový dělič. Podle připojeného odporu dopočtete napětí, které bude mezi DOUT a GND. Nicméně procházející proud bude stále pravděpodobně nedostatečný. DOUT je prostě dělaný tak, aby se spínal s externím napětím.Buď si za 12V předřaďte odpor tak, aby Vám vycházelo požadované napětí (5V) , nebo použijte externí zdroj 5V nebo sežeňte 12V ventilátor. Výpočty a konečnou volbu nechám na Vás.
S pozdravem,
Reitinger